MİKRODENETLEYİCİLER NEDİR NASIL ÇALIŞIR ? MİKRODENETLEYİCİLERİN YAPISI

 

MİKRODENETLEYİCİLER

 

· Mikrodenetleyici dışarıdan gelen bir veriyi(programı) hafızasına alan, derleyen ve sonucunda çıktı elde eden bir bilgisayardır. Mikrodenetleyicilerin yapısında; CPU, RAM, ROM, I/O portları, Seri ve Paralel Portlar, Sayıcılar, ADC ve DAC çevre birimleri bulunur. Mikrodenetleyiciler gerçek zamanlı (real time) işlemlerde mikroişlemcilere göre daha başarılı çalışırlar. Mikrodenetleyiciler herhangi bir işi çok küçük boyutlarda ve daha düşük enerjide yaparlar. Mikroişlemciler aynı anda birçok işlemi yaparlarken mikrodenetleyiciler aynı anda tek bir iş yapabilirler.

Mikrodenetleyiciler dört farklı arayüze sahiptirler.

1.      Analog Arayüz: Verilerin elektrik gerilimi veya akımı olarak kodlanmış arayüz çeşididir.

2.      Paralel Arayüz: 1 ve 0’lardan oluşan verilerin eş zamanlı olarak grup halinde alınıp verildiği arayüzdür.

3.      Seri Arayüz: 1 ve 0’lardan oluşan verilerin (binary) bir kerede bit olarak sıra sıra alınıp verildiği arayüzdür.

4.      Zaman Arayüz: Verilerin, frekans, darbe genişliği ya da frekans kayması olarak kodlandığı arayüzdür.

Aşağıdaki Şekil 3’de bir mikrodenetleyicinin yapısı görülmektedir.


Şekil 3. Mikrodenetleyici yapısı

Mikrodenetleyici Çeşitleri

 

1.      Von Neuman Mimarisi: Program komutları ve veriler aynı bellekten alınarak tek bir yol üzerinden işlemciye gönderilir; önce komut, daha sonra da veri işlenir. Geçmişte bu mimari tercih edilse de şu anda yerini Harvard almıştır. Bu mimaride gecikmeler meydana gelmektedir.

2.      Harvard Mimarisi: Genellikle bu mimari tercih edilmektedir. Verilere ve komutlara farklı yollardan ulaşılır, bu sayede çalışması daha hızlıdır.

 

Aşağıdaki Şekil 4’de mimarilerin genel yapısı görülmektedir.

Şekil 4. Mimarilerin genel yapısı

Yorumlar